Hjälp, jag har för lite mjölk!?

Redaktör
19 Januari, 2018 - 12:02

Hjälp, jag har för lite mjölk!?

amning-louise och elisabeth_red

Louise: – Jag minns graviditeten som en ända lång uppladdning inför förlossningen. Som att jag laddade inför ett maraton och när jag väl sprungit skulle jag kunna ligga och slappa i soffan. Det jag inte förstod var att det är när barnet väl fötts, som det börjar på riktigt. Det är då man ska ta hand om sitt barn och (förhoppningsvis) vara förälder under resten av sitt liv, med allt vad det innebär. Och för mig var den första puckeln att ta sig över amningen.

Varför hade ingen sagt att det var något man behövde förbereda sig inför?

När vi äntligen fått till det och vi visste hur vi skulle göra kom nästa utmaning – mängden mjölk. Det kändes ständigt som om jag hade för lite mjölk till detta lilla matvrak. Jag minns att det var en stor frustration och att vi tidigt började med ersättning. Men att jag hade egentligen hade velat helamma mycket längre än jag gjorde.

Men hur är det egentligen, Elisabeth Hjärtmyr? Du som är amningsspecialist, är det vanligt att man upplever att man har för lite mjölk – och har man verkligen det?

Elisabeth: – Det här är en av de vanligaste frågorna vi får på amningsmottagningarna! Många mammor upplever att de inte har en tillräcklig mjölkmängd, men ofta är det faktiskt inte så. Barnets magsäck är liten och det räcker med några droppar råmjölk det första dygnet. Det andra dygnet däremot, vill barnet gärna äta mycket och/eller ofta. Då kan du som mamma uppleva att barnet inte får i sig tillräckligt, precis som du beskriver. Men det här är helt normalt. Tänk i stället att det inte kommer vara så här under hela amningsperioden. Tvärtom – om barnet får suga mycket i början = beställs mer mjölk till senare.

Tänk så här:
1) De första dygnen peakar amningshormonen oxytocin och prolaktin, då är det bra om barnet har tillgång till bröstet och suga när det vill.
2) Lägg barnet hud mot hud med fria luftvägar så snart det är möjligt efter födseln (oavsett om mamman fött vaginalt eller med kejsarsnitt).
3) Om barnet inte suger de första dygnen, kan mamman handmjölka/bröststiumera så att brösten förstår att barnet har kommit och att det finns en efterfrågan på mjölk.
4) Ibland behöver barnet tillägg med modersmjölksersättning av medicinska skäl. Be om stöd för att trappa upp amningen senare (om du vill amma, så klart).

Amningswebben
För att kunna nå ut till fler föräldrar med information om amning och hur man kan förbereda sig, har vi skapat Amningswebben.se. Där finns mängder av information, tips och råd kring amning och det nyfödda barnet, men också tips på hur du kan förbereda dig inför amningen.

Vi som driver Amningswebben är:
Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska och amningsspecialist
Louise Candert, medicinsk kommunikatör, utbildad sjuksköterska och journalist.

Läs ett smakprov här!

/Elisabeth & Louise

 

logo amningswebben

 

Kommentera

CAPTCHA
Den här frågan är till för att försäkra oss om att du är en människa och för att förhindra automatiska spam-kommentarer.
2 + 0 =
Lös det här enkla matteproblemet och ange svaret. Till exempel för 1+3, ange 4.
Läs mer här!
Marika

"Jag är väldigt glad över min tid på BB Stockholm! Jag har fått möjligheten att se stora delar av vårdkedjan med allt från preventivmedelsrådgivning,...

Publicerad av Redaktör den 19 September, 2019 - 10:09
malawi_1

Vår barnmorska Ulrika har under 3 veckor varit på lärarutbyte i Malawi. Hon var där för att handleda och undervisa Karolinska Institutets...

Publicerad av Redaktör den 29 August, 2019 - 13:16
andrea-vattenfödsel

Jag är nämligen också barnmorska, och har nu fött 2 av våra barn på den förlossningsklinik jag själv arbetar på. Första gången, för knappt 2 år sedan, då...

Publicerad av Redaktör den 15 August, 2019 - 11:02
lotta-elvander-2

Att bada under förlossning kan främja och underlätta värkarbetet. Vattnet har en smärtlindrande effekt och ökar känslan av kontroll och tyngdlöshet. 
...

Publicerad av Redaktör den 1 August, 2019 - 11:56
Filippa

Efter förlossningen och inför inspektion av underlivet så erbjuds alltid kvinnan en bäckenbottenbedövning. En god bedövning ger bättre förutsättning för oss...

Publicerad av Redaktör den 7 Juni, 2019 - 10:41
kristina-müller

I 30 år har jag varit barnmorska. Jag har alltid varit intresserad av amning och hur turerna gått över tid vad gäller kvinnors tänkande och tyckande kring...

Publicerad av Redaktör den 24 May, 2019 - 16:16
kram-i-park

Så, en period av sex-olust och sexlöshet var du förberedd på. Men det skulle väl gå över?

När nu barnet sover på natten, båda jobbar, ni har barnvakt...

Publicerad av Redaktör den 9 May, 2019 - 14:29
Anna-bvc-bebis

Ofta är det den bilden av BVC omvärlden har och den är helt sann. Vi väger och mäter väldigt ofta, vid varje besök faktiskt. Under de besöken observerar vi...

Publicerad av Redaktör den 25 April, 2019 - 14:28
petra_och_sofia

Det är en stor fördel med att BB Stockholm kan erbjuda hela vårdkedjan. Rotationsbarnmorskorna jobbar både på barnmorskemottagning och förlossning.

...

Publicerad av Redaktör den 12 April, 2019 - 13:26

Eventet presenterar våra populära nya grupper där vi tillsammans tränar bäckenbotten. Du träffar någon av våra kunniga barnmorskor och Behandlingsteam John...

Publicerad av Redaktör den 3 April, 2019 - 16:37

Sidor