Om anknytning och personlighet

Redaktör
22 Januari, 2019 - 15:07

Om anknytning och personlighet

barn-och-mor

Tänk dig att du går till öppna förskolan. Två föräldrar kommer dit samtidigt med sina ettåringar. Det är första gången för båda. 

Det ena barnet, Maja, är ivrig och rörlig, och vill fort in och upptäcka det nya spännande stället! Hon undrar vilka som är där och söker snabbt kontakt med andra barn och vuxna. Då och då tittar hon bort mot sin mamma, som för att checka av att hon är kvar.

Det andra barnet, Moa, håller sig tätt intill sin pappa och vill helst bli buren en stund. Hon tittar avvaktande på de andra. Pappan sätter sig på golvet och visar en spännande leksak. När Maja kommer framspringande tittar Moa med stora ögon först på Maja, sen på pappa, sen på Maja igen. Pappan får barnen att intressera sig för samma leksak, Moa slappnar av och bjuder snart själv in Maja till kontakt.

Utgår vi från att allt handlar om trygg och otrygg anknytning, och brister i kunskapen om vad anknytning verkligen är, kan vi lätt tro att Maja är tryggt anknuten och Moa otryggt. Men vad är det vi egentligen ska titta efter?

Många blandar ihop anknytning och temperament. Att vara blyg, introvert och kanske lite ängslig kan helt enkelt vara personlighetsdrag och vissa personer funkar så från start. Andra är utåtriktade, helt orädda och kastar sig in i nya situationer och relationer utan att blinka.

En del människor, stora och små, är vad vi kallar mer perceptuellt sensitiva, eller ”högkänsliga”. Det betyder att de reagerar snabbare och starkare på intryck, både yttre och inre, så när känslovattnet börjar svalla blir det snabbt väldigt vågigt! En sådan människa blir lätt väldigt ledsen, arg, superglad eller väldigt orolig om till exempel magen knorrar. Andra är tåligare, robustare och stabilare i sig själva när det händer saker i omgivningen.

Naturen har tänkt till och gjort en bra mix av människo-varianter. Det ger en bra balans mellan personer som är mer bevarande och trygghetsskapande och personer som är mer förnyande och utvecklande. Alla behövs för den sociala balansen och samhällets överlevnad och utveckling.

Gemensamt för Maja och Moa är att de båda använder sina föräldrar som trygg bas, och sannolikt är båda tryggt anknutna. Vetskapen om att mamma eller pappa är där i närheten gör att de vågar utforska omgivningen. Skulle något hända som gör att de blir rädda eller oroliga vet de vart de ska ta vägen och söker upp sina föräldrar för en trygg stund och fortsätter sedan utforska.

Olikheterna i personligheten gör att Moa och Maja behöver olika långt avstånd från sin förälder och olika lång tid för att börja utforska. De är olika snabba i när de vill tillbaka till ”trygga basen”.

Men hur gör vi då för att få tryggt anknutna barn? De viktigaste nycklarna är:

1) Att du är lyhörd för ditt barns känslor och behov. Att du visar att det är OK att för barnet att känna och visa alla känslor, även ilska, rädsla och ledsenhet.

2) Att du visar glädje och stolthet när ditt barn utvecklas och har roligt och trivs med sig själv och livet. Våga låta ditt barn utforska sin värld!

3) Att du vet att du inte alltid vet, barn kommer ju inte med facit. Visa att du förstår att något inte är bra, även om du inte vet vad. Börja mentalisera. Det betyder att du tänker ungefär ”Vad kan det vara med mitt barn just nu? Hur kan jag möta mitt barn så hen känner sig respekterad och viktig, fast jag inte helt förstår vad det här beteendet beror på?”. Och så provar du dig fram!

Så luta dig tillbaka, lita på dig själv, lär känna ditt barn och låt ditt barn visa vägen till vad det behöver av dig!

Eva Lyberg,
Psykolog & barn- och ungdomspsykoterapeut

Läs mer här!

Den 1 juni 2023 fick BB Stockholm en ny majoritetsägare, Prima (51 %). Minoritetsägare är som tidigare Danderyds sjukhus AB (49 %). Prima Vård är ett...

Publicerad av Anonymous den 1 Juni, 2023 - 00:00

Aleris, som senaste åren stått som majoritetsägare av BB Stockholm och BB Stockholm Family, har sålt sin andel till Prima Vård. Försäljningen innefattar all...

Publicerad av Petra Nydahl den 23 Mars, 2023 - 13:54

Vår mottagning på Kungsholmen firar 15 år! Som ett led i firandet under en jubileumsvecka bjuder vi in till ett event om amning.

Gravida och deras...

Publicerad av Petra Nydahl den 6 Mars, 2023 - 10:55
Publicerad av Petra Nydahl den 11 April, 2022 - 15:10
Eventet är uppskjutet tills vidare. Håll utkik på hemsida och sociala medier för uppdateringar.

 

Du kommer att få möta ...

Publicerad av Petra Nydahl den 27 December, 2021 - 15:12
andrea-vattenfödsel

Jag är nämligen också barnmorska, och har nu fött 2 av våra barn på den förlossningsklinik jag själv arbetar på. Första gången, för knappt 2 år sedan, då...

Publicerad av Redaktör den 15 August, 2019 - 11:02
lotta-elvander-2

Att bada under förlossning kan främja och underlätta värkarbetet. Vattnet har en smärtlindrande effekt och ökar känslan av kontroll och tyngdlöshet. 
...

Publicerad av Redaktör den 1 August, 2019 - 11:56
Filippa

Efter förlossningen och inför inspektion av underlivet så erbjuds alltid kvinnan en bäckenbottenbedövning. En god bedövning ger bättre förutsättning för oss...

Publicerad av Redaktör den 7 Juni, 2019 - 10:41
kram-i-park

Så, en period av sex-olust och sexlöshet var du förberedd på. Men det skulle väl gå över?

När nu barnet sover på natten, båda jobbar, ni har barnvakt...

Publicerad av Redaktör den 9 May, 2019 - 14:29

Ofta är det den bilden av BVC omvärlden har och den är helt sann. Vi väger och mäter väldigt ofta, vid varje besök faktiskt. Under de besöken observerar vi...

Publicerad av Redaktör den 25 April, 2019 - 14:28

Sidor