"Här bryr man sig om människan bakom barnmorskan."

BB Stockholm behöver Sveriges bästa barnmorskor som vill bidra till Sveriges bästa förlossningsvård

BB Stockholm behöver Sveriges bästa barnmorskor som vill bidra till Sveriges bästa förlossningsvård

Nu händer det. Äntligen får vårt jobb bättre förutsättningar.

"Här bryr man sig om människan bakom barnmorskan."

BB Stockholm har varit Lizas enda arbetsplats som barnmorska. Samtidigt har hon flera års erfarenhet inom vården, och varje dag känner hon stor tacksamhet på jobbet.

– Jag har arbetat som färdig barnmorska i precis tre år nu, säger Liza. Jag hade min praktik här och kände direkt att jag ville vara kvar. Redan då fanns ett annat arbetstänk än vad jag var van vid. BB Stockholm har helt klart en platt organisation. Vi har våra chefer nära, såväl läkare, barnmorskor som undersköterskor har en speciell närhet. Vi arbetar inte bara tillsammans, vi arbetar likadant tillsammans.

Liza är medveten om dagens arbetsklimat i vården, att olika vårdenheter har olika förutsättningar, samtidigt som hon påpekar varför BB Stockholms arbetsmiljö är så unik.

– Jag får vara jag. Det kan låta lustigt, men jag känner mig alltid sedd och betydelsefull på jobbet. Varenda dag. Här blir alla sedda, vare sig du är barnmorska, födande, stödperson, läkare eller undersköterska. Jag känner mig alltid välkommen, alla hälsar i korridorerna, vi stöttar och ställer upp för varandra hela tiden. Vi har en väldigt speciell samhörighet.

Liza är övertygad om att det här nära arbetssättet formar BB Stockholm-modellen.

”Det finns alltid någon som frågar hur jag har det, som ser ifall jag är stressad och behöver stöd.”

– Här bryr man sig om människan bakom barnmorskan. Alla vill veta vad jag kan bidra med. Precis som vi alltid bryr oss om kvinnan, allt vi gör utgår från hennes önskningar och behov. Och därför bryr vi oss lika mycket om varje stödperson, just för att det är någon som den födande kvinnan valt att ha vid sin sida.

Nu har Liza inte arbetat som barnmorska någon annanstans, men hon rekommenderar alla barnmorskor som kan att söka sig till BB Stockholm.

– Som student undrade jag om arbetet som barnmorska skulle kännas ensamt. Då var det flera personer som sa till mig; på BB Stockholm kommer du aldrig att vara ensam. Och det stämmer verkligen. Det finns alltid någon som frågar hur jag har det, som ser ifall jag är stressad och behöver stöd. Det har varit så under alla mina år här, och det har faktiskt bara blivit bättre med tiden. Det känns viktigt att påpeka det, med tanke på den belastning vi har i vården just nu.