Den 1 juni 2023 fick BB Stockholm en ny majoritetsägare, Prima (51 %). Minoritetsägare är som tidigare Danderyds sjukhus AB (49 %). Prima Vård är ett...
Vad är BVC? Sjuksköterskan berättar
Vad är BVC? Sjuksköterskan berättar
Ofta är det den bilden av BVC omvärlden har och den är helt sann. Vi väger och mäter väldigt ofta, vid varje besök faktiskt. Under de besöken observerar vi även barnet och dess utveckling, tar in mycket information och tar reda på hur hela familjen mår för att kunna bidra med hjälp, stöd och råd. Och vi ger mycket råd och svarar på många frågor. Det vi inte kan svara på eller som ligger utanför vårt ansvarsområde hänvisar vi vidare eller remitterar till en specialist.
Personalen som arbetar på BVC är vidareutbildade sjuksköterskor inom barn och ungdom, alternativt distriktsjuksköterskor. Vi är inte barnmorskor som de allra flesta tror, och som vi alltid blir kallade för :)
För att kunna utföra vårt arbete på bästa sätt går vi utbildningar inom alla möjliga områden. Utbildningarna rör allt från hur det svenska vaccinationsprogrammet är uppbyggt, hur vaccin ska administreras och kombineras samt vilka biverkningar det har, till kunskap om allergier och en mängd olika hudåkommor, prickar, utslag, eksem och födelsemärken. Andra exempel på områden vi fördjupar och utbildar oss i är hur man utför ett hörseltest på en fyraåring och hur man med hjälp av ett formulär och ett samtal fångar upp föräldrar som mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd.
En annan viktig och mycket central del i vårt arbete är frågan om amning. Ett känsligt ämne. Amningens resa kan vara påfrestande och kräva mycket tid, stöd och rådgivning. Alla nyblivna mammor har nog funderat kring om de över huvudtaget ska amma. Och i så fall hur länge? Hur ofta? Sedan väcks inte sällan frågor kring om man har tillräckligt med mjölk, om man ska pumpa, använda amningsnapp eller inte och när egentligen den gyllene tiden att införa flaskan infinner sig.
Under resan kan komplikationer uppstå som kan vara både smärtsamma och frustrerande, som kan resultera i frågan; till vilket pris ska det ammas? För de som inte kan, vill eller av annan anledning inte ammar sitt barn är det enormt viktigt att känna stöd och trygghet i det beslutet. Vår uppgift som personal är inte att övertala alla mammor att amma dygnet runt i 6 månader utan att stötta varje familj utifrån deras önskemål och behov.
Förutom våra dagliga inbokade besök packar vi våra ryggsäckar och gör hembesök till våra nyfödda bebisar. Det gör vi flera gånger i veckan och det är ett mycket uppskattat besök för både personalen och familjerna.
Vad gör vi då på hembesöket förutom att väga bebisen? För det gör vi såklart!
Vi ger information om BVC och vad man ska tänka på som nybliven förälder. Vi pratar mat, sömn och bajs. Det kan man alltid prata hur mycket som helst om. Vi pratar magknip, torr hud, sjukdomar, nackträning, sova på rygg, vaccinationer och att resa med små barn. Vi delar ut D-vitamin och dementerar ryktet om att det ger alla barn magknip. Vi undersöker barnet och ger stöd och råd i matfrågor. Vi ger massor med information och svarar på ännu fler frågor.
Som nybliven förälder har man många frågor och tankar som man behöver bolla och det är vår specialitet, att vara bollplank! För de där exakta svaren som vi alla så gärna vill ha finns kanske inte alltid. Det är det som är VÅR stora utmaning, att svara ”rätt”. Finns det förresten något rätt och fel? Det som är rätt för en liten person och hens familj är inte alls säkert rätt för någon annan.
Våra dagar fylls också med att hålla i föräldragrupper där vi diskuterar allt från matintroduktion och sömnrutiner (om man nu verkligen ska ha det eller inte) till barnsäkerhet och hur mycket skärmtid ett litet barn egentligen bör ha.
Det bästa med arbetet på BVC är precis just det man kanske inte tror, att det är så variationsrikt. Varje dag träffar vi olika människor med olika bakgrund, förutsättningar och behov i olika miljöer. Oftast är vårt första möte i familjens hemmiljö vilket varje gång är något helt nytt och unikt. Vem knackar jag på hos idag och vad behöver just den här familjen?
Personligen tycker jag att dagligen möta olika människor där de befinner sig i livet, bygga relationer och kunna bidra med något positivt är det absolut roligaste och mest givande i mitt arbete!
Anna
Aleris, som senaste åren stått som majoritetsägare av BB Stockholm och BB Stockholm Family, har sålt sin andel till Prima Vård. Försäljningen innefattar all...
Vår mottagning på Kungsholmen firar 15 år! Som ett led i firandet under en jubileumsvecka bjuder vi in till ett event om amning.
Gravida och deras...
Du kommer att få möta ...
Jag är nämligen också barnmorska, och har nu fött 2 av våra barn på den förlossningsklinik jag själv arbetar på. Första gången, för knappt 2 år sedan, då...
Att bada under förlossning kan främja och underlätta värkarbetet. Vattnet har en smärtlindrande effekt och ökar känslan av kontroll och tyngdlöshet.
...
Efter förlossningen och inför inspektion av underlivet så erbjuds alltid kvinnan en bäckenbottenbedövning. En god bedövning ger bättre förutsättning för oss...
Så, en period av sex-olust och sexlöshet var du förberedd på. Men det skulle väl gå över?
När nu barnet sover på natten, båda jobbar, ni har barnvakt...
Ofta är det den bilden av BVC omvärlden har och den är helt sann. Vi väger och mäter väldigt ofta, vid varje besök faktiskt. Under de besöken observerar vi...