För information om hur vi hanterar Covid-19, läs mer under Aktuellt på startsidan.

Gravid

Gravid

Gravid
Ett positivt graviditetstest kan göra att man bli glad, men det kan också göra att man blir ledsen eller orolig. Kom gärna till ungdomsmottagningen så får du prata med någon vuxen om hur det känns, vad du vill och vad du har för möjligheter. Vi finns här som stöd för dig oavsett om du vill fortsätta din graviditet eller göra en abort.

Graviditet är när det finns ett foster i magen, det är vanligast att bli gravid genom slidsamlag. Graviditeten börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop och börjar utvecklas till ett foster. Den kan avslutas med en förlossning, ett missfall, eller en abort.

Det är lättast att bli gravid under ägglossningen. Om du har mens har du också ägglossning ungefär en gång i månaden. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer. Om du just har börjat få mens eller har mens som inte kommer så regelbundet, kan det vara svårt att veta när du har ägglossning.

Om du blir gravid händer det många olika saker i kroppen. Ett av de första tydliga tecken på graviditet är att du inte får någon mens. Om du undrar ifall du är gravid kan du komma till ungdomsmottagningen och göra ett kostnadsfritt graviditetstest. Vi berättar inget för dina föräldrar.

Du kan också köpa ett test på ett apotek, i de flesta mataffärer eller på internet och göra det själv hemma. Ett test visar om du är gravid redan samma dag eller några dagar efter att du skulle fått din mens.