För information om hur vi hanterar Covid-19, läs mer under Aktuellt på startsidan.

Könssjukdomar

Könssjukdomar

könssjukdomar
Vill du testa dig eller bara veta hur könssjukdomar smittar kan du komma på drop-in eller ringa och boka en tid.

Drop-in
Måndagar 14.30-17.45

Det måste ha gått minst en vecka efter det att du haft oskyddat sex innan du kan testa dig. Tänk på att inte ha kissat på två timmar innan besöket då du ska lämna ett urinprov.

Nedan beskrivs de vanligaste könssjukdomarna och några mer ovanliga. Misstänker du att du smittats av en könssjukdom eller bara vill veta mer får du gärna komma och prata med oss.

Klamydia

Är en av de vanligaste könssjukdomarna. Den smittar framför allt genom samlag. Det är osäkert om det smittar vid oralsex, för att vara på den säkra sidan är det viktigt att man skyddar sig under alla former av sex. Kondomer är lättillgängliga, enkla att använda och är det enda preventivmedel som skyddar både mot oönskad graviditet och könssjukdomar.

Klamydia är oftast symtomfri och därför svårt att veta om man har eller inte. De symtom som kan uppkomma är att det svider när man kissar samt flytningar. Om infektionen har funnits länge i kroppen kan det leda till att tjejer kan få äggledarinflammation som kan leda till att det kan bli svårare att bli gravid.

Killar kan få inflammation i testiklarna som gör att spermiekvaliteten kan bli sämre, vilket kan leda till att man senare kan ha svårare att få barn. När det är konstaterat att man har klamydia får man en kur med antibiotika som botar dig från sjukdomen.

Gonorré

Är en bakterie som gör att slemhinnorna blir infekterade. Bakterien finns framför allt i slemhinnorna i slidan, urinröret och analöppningen. Bakterien överförs genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när du har sex med någon annan. Den kan också överföras med sperma och slidsekret från en person som har gonorré.

Du kan ha gonorré utan att du märker det, eftersom gonorré inte alltid ger några symtom, men det vanligaste är att du får ett eller flera av följande symtom:

  • sveda när du kissar
  • flytningar från penis eller ur slidan
  • mellanblödningar

Herpes

Herpes i underlivet, eller genital herpes som det också heter, är en könssjukdom som kan ge små blåsor och sår på eller runt könsorganen.

Herpes är mycket vanligt, ungefär var tredje person har herpes i underlivet, men alla har inte symtom. Det börjar ofta med att huden känns öm och det kan svida eller sticka. Sen får man ofta små blåsor. Blåsorna är vitaktiga i färgen och vätskefyllda, när de spricker blir de till sår. Ibland blir de sår direkt, eftersom blåsorna spricker.

Kondylom

Är en könssjukdom som ger vårtor i underlivet. Det är en väldigt vanlig sjukdom som lätt smittar vid sex. Vårtorna kan klia och svida, men är inte farliga och de försvinner oftast av sig själv.Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

Hiv

Är ett virus som oftast överförs vid oskyddat samlag. Du kan skydda dig mot hiv genom att använda kondom. Det finns inget botemedel mot hiv, men det finns mediciner som bromsar upp sjukdomen. Utan mediciner leder hiv till andra sjukdomar. Det brukar kallas för aids.

Mykoplasma

Är en könssjukdom som framför allt överförs när du har slidsamlag. Du kan ha mykoplasma utan att märka det, men det kan svida när du kissar och du kan få flytningar. Mykoplasma behandlas med antibiotika.