Läs aktuell information om det nya coronaviruset på vår startsida. Uppdaterat 2020-10-05.

Preventivmedel

Preventivmedel

Preventivmedel
Vill du börja med preventivmedel? Första steget tar du genom att ringa oss och boka en tid. Hos oss kan du få kondomer kostnadsfritt.

Ring 08-120 555 00 för att komma i kontakt med oss, för att få rådgivning av barnmorska eller boka tid. Du blir sedan uppringd på en bestämd tid mellan 10.00 – 12.00 och slipper stå i kö.

Drop in
Måndagar 14.30 - 17.45

Det finns många olika preventivmedel att välja på:

Hormonspiral ett av de säkraste preventivmedel som finns. Den utsöndrar små mängder gulkroppshormon mot slemhinnan i livmodern. Mensblödningarna minskar eller uteblir. Miljön i livmodern påverkas så att spermierna inte trivs. Det sätts in i livmodern av barnmorska eller gynekolog. Det finns två hormonspiraler, en som kan sitta i fem år och en som sitter i tre år.

Kopparspiral är en hormonfri spiral som utsöndrar små mängder koppar, som gör spermierna orörliga och sekretet i livmoderhalsen segt och ogenomträngligt för spermier. Ger ofta något ökad mängd mensblödning. Kopparspiralen sätts in av barnmorska eller gynekolog.

P-stav är ett mycket säkert preventivmedel som sätts in under huden på insidan av överarmen och påverkar ägglossningen så den uteblir. Mensen blir oftast mindre men kan utebli helt. P-staven sätts in av barnmorska.

P-ring är en ring av mjukplast som innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller. P-ringen sätter du själv in i slidan och byter ut en gång i månaden. Den påverkar dina äggstockar så ägglossningen uteblir och du får en regelbunden blödning en gång i månaden.

P-piller det finns många olika sorters p-piller men gemensamt är att du måste ta en tablett varje dag. P-pillren påverkar dina äggstockar så ägglossningen uteblir och du får en regelbunden blödning en gång i månaden.

P-plåster innehåller samma hormoner som p-piller. Plåstret fästs på huden och ska bytas en gång i veckan.

Kondomer och femidom är hormonfria preventivmedel som även skyddar mot könssjukdomar.

Pessar är ytterligare ett hormonfritt preventivmedel.