För information om hur vi hanterar Covid-19, läs mer under Aktuellt på startsidan.

Preventivmedel

Preventivmedel

Preventivmedel
Vill du börja med preventivmedel? Första steget tar du genom att ringa oss och boka en tid. Hos oss kan du få kondomer kostnadsfritt.

Ring 08-120 555 00 för att komma i kontakt med oss, för att få rådgivning av barnmorska eller boka tid. Du blir sedan uppringd på en bestämd tid mellan 10.00 – 12.00 och slipper stå i kö.

Drop in
Måndagar 14.30 - 17.45

Det finns många olika preventivmedel att välja på:

Hormonspiral ett av de säkraste preventivmedel som finns. Den utsöndrar små mängder gulkroppshormon mot slemhinnan i livmodern. Mensblödningarna minskar eller uteblir. Miljön i livmodern påverkas så att spermierna inte trivs. Det sätts in i livmodern av barnmorska eller gynekolog. Det finns två hormonspiraler, en som kan sitta i fem år och en som sitter i tre år.

Kopparspiral är en hormonfri spiral som utsöndrar små mängder koppar, som gör spermierna orörliga och sekretet i livmoderhalsen segt och ogenomträngligt för spermier. Ger ofta något ökad mängd mensblödning. Kopparspiralen sätts in av barnmorska eller gynekolog.

P-stav är ett mycket säkert preventivmedel som sätts in under huden på insidan av överarmen och påverkar ägglossningen så den uteblir. Mensen blir oftast mindre men kan utebli helt. P-staven sätts in av barnmorska.

P-ring är en ring av mjukplast som innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller. P-ringen sätter du själv in i slidan och byter ut en gång i månaden. Den påverkar dina äggstockar så ägglossningen uteblir och du får en regelbunden blödning en gång i månaden.

P-piller det finns många olika sorters p-piller men gemensamt är att du måste ta en tablett varje dag. P-pillren påverkar dina äggstockar så ägglossningen uteblir och du får en regelbunden blödning en gång i månaden.

P-plåster innehåller samma hormoner som p-piller. Plåstret fästs på huden och ska bytas en gång i veckan.

Kondomer och femidom är hormonfria preventivmedel som även skyddar mot könssjukdomar.

Pessar är ytterligare ett hormonfritt preventivmedel.