För information om hur vi hanterar Covid-19, läs mer under Aktuellt på startsidan.

Må dåligt

Må dåligt

Må dåligt
När man är ung är det vanligt att må dåligt i perioder. Ibland kan livet kännas som en berg- och dalbana där känslorna går från skratt till djupaste förtvivlan på ganska kort tid.

Vill du prata med en vuxen om hur du mår?

På mottagningen finns två kuratorer som du kan boka tid med för samtal. Det är du som bestämmer vad du vill prata om och vad som är viktigt för dig.

Du kan boka tid till kurator direkt på telefon 073-660 44 96, eller 072-146 16 57.

Om livet förändras på något sätt så kan det kännas jobbigt och man kan bli nedstämd, och när man är ung så är det mycket som förändras. Om du tänker mycket på vem du är, hur kroppen förändras eller hur framtiden ska bli så kan det ge jobbiga känslor.

Då man blir äldre så kanske man börjar tänka mer på framtiden och betygen i skolan vilket kan leda till stress. Man kanske tappar vänner när man byter klass eller skola och det kan ta tid att hitta nya. När man gått ut gymnasiet så kan man hamna i en ”svacka” där man tycker att ”alla andra” har så mycket planer för framtiden men varför har inte jag det.  Man kanske blir utan jobb eller skola och det kan kännas jättejobbigt och väldigt stressande.

Det kan också vara så att man kanske blir nedstämd innan mens eller för att man bråkat med en kompis. Man kan  känna oro för någon i ens närhet eller för någon i familjen.

Om man blir alltför stressad eller orolig kan det gå ut över sömnen vilket kan göra att man helt plötsligt får svårt att somna eller så sover man oroligt. Då ökar stressen och det blir lätt en ond cirkel som kan vara svår att bryta på egen hand. Detta kan också göra att man blir nedstämd och får ångest.

Ångest är en stark känsla som oftast beror på rädsla eller oro. Det kan kännas väldigt obehagligt och det kan kännas fysiskt i kroppen. Ibland kan man få hjärtklappning och svettningar eller känna sig yr. Det kan ibland kännas svårt att få luft. Det är inte farligt att ha ångest men det är obehagligt och något som det kan vara bra att inte vänta alltför länge med att göra något åt.

Det är viktigt att känna till att det är också är vanligt att känna sig nere utan att det har hänt något särskilt.

Läs mer här!