BB Stockholms specialistmödravård och förlossningsmottagning ligger på plan 4, målpunkt Q på Danderyds sjukhus. Specialistmödravården är öppen dagtid på vardagar och vår förlossningsmottagning är öppen dygnet runt.
Dagtid har specialistmödravården bokade besök för planerade kontroller, ultraljud, förlossningsplanering och samtalsmottagning. Specialistmödravården nås på telefonnummer 08-123 570 20.
Vår förlossningsmottagning tar emot akuta besök dygnet runt. Telefonnummer hit är 08-123 578 88, knappval 2.
Specialistmödravården skickar kallelser via Ekopost. Det är en fördel om du har tillgång till den digitala brevlådan Kivra. I Kivra kommer du att kunna ta emot din kallelse från oss redan samma dag som den skickats och vi kan lättare komma i kontakt med dig.
Läs mer här!
Minskade fosterrörelser betyder att fostret rör på sig mindre än vad det har gjort tidigare. Rörelserna kan kännas svagare eller mindre ofta, eller både svagare och mindre ofta. Det kan bero på att fostret inte mår bra i livmodern. Sök vård om du upplever minskade fosterrörelser.
Mot slutet av graviditeten ligger några få barn med sätet (stjärten) neråt i livmodern. Det kallas sätesbjudning eller att barnet ligger i säte. En läkare kan försöka att vända på barnet. Ungefär hälften av vändningsförsöken lyckas.
Vid havandeskapsförgiftning får du som är gravid för högt blodtryck. Barnet kan växa dåligt och dina organ kan påverkas om blodtrycket blir för högt. För att sänka blodtrycket kan du behöva vila. Om inte det hjälper kan du behöva föda barnet tidigare än beräknat.
Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Kroppen behöver allt mer insulin när du är gravid. Blodsockervärdet kan bli för högt om insulinet inte räcker till. Då kan du få så kallad graviditetsdiabetes. Efter förlossningen blir blodsockervärdet oftast som det ska vara igen.
Många känner oro inför en förlossning. Du som är gravid kanske är rädd för att förlora kontrollen, för smärtan eller för att barnet eller du själv ska skadas. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron. Det blir lättare att komma över rädslan om du funderar ut mer exakt vad du är rädd för.
Det är vanligt att bli orolig om det kommer en blödning under graviditeten. Men en blödning behöver inte betyda att något är fel.
De flesta som har sammandragningar under graviditeten behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv.
En del behöver ändå söka vård för sammandragningar eller värkar. Kontakta vården om du har ett eller flera av följande besvär:
- Det kommer vatten eller vattniga flytningar från slidan.
- Du har sammandragningar som är smärtsamma, kommer tätare och med jämna mellanrum.
- Sammandragningarna slutar inte även om du vilar.
Du som är gravid får gå på regelbundna besök på en barnmorskemottagning. Du som väntar tvillingar brukar gå på flera undersökningar med ultraljud.
Här hittar du provtagningscentraler som tillhör Karolinska Laboratoriet. Du kan även vända dig till andra laboratorier som kan skicka svaren till journalsystemet TakeCare.