Läs aktuell information om det nya coronaviruset på vår startsida. Uppdaterat 2020-09-04.

Bäckenbotten

Bäckenbotten

grön-växt
BB Stockholm bryr sig om din Bäckenbotten!

Vi vill motivera dig att träna bäckenbotten under och efter graviditeten. Vi samarbetar med olika aktörer specialiserade inom kvinnohälsa och de medverkar vid gruppträffarna. 

Gruppinformation kring graviditetsvecka 20
Välkommen att träffa våra duktiga barnmorskor som informerar om kroppens förändringar när du väntar barn. Fokus ligger på bäckenbottenträning.

Individuella barnmorskebesök
Din barnmorska kommer regelbundet följa upp hur det går med din bäckenbottenträning. Hittar du dina muskler? Känner du av det ökade trycket neråt? Har du symtom på läckage?

Efter du fött
Ring gärna mottagningen efter att du fött. Vi vill veta hur du och din baby mår.

Efterkontroll kan delas upp på flera besök. Bokas gärna innan du fött men annars vid telefonsamtalet. Vi undersöker ditt underliv för att säkerställa läkningen och din bäckenbottenfunktion, detta för att ge feedback på att du tränar på rätt sätt och för att se att det läkt bra.

Gruppträff efter att du fött. Vi vill träffa dig och din baby tillsammans med andra nyblivna mammor när din baby är circa 8-15 veckor. Då visar vi olika övningar för att stärka bäckenbotten. Du är välkommen oavsett hur du fött, både förstföderskor och omföderskor.

Via 1177 kan du själv kontakta vald fysioterapeut vid behov och du betalar en patientavgift för besöket.

Plats för gruppträffarna 
BB Stockholm Family Kungsholmen, S:t Eriksgatan 44.
Träffarna bokas via din barnmorska. Kom gärna med din baby i bärsele. P-garage finns i huset.

Fr o m 1 september 2020 debiteras 400 kr för uteblivet besök, om inte avbokning sker minst 24 timmar innan planerat besök. Gäller även kostnadsfria och grupp besök. Avbokning kan lämnas dygnet runt på vår telefonsvarare.

VÄLKOMMEN!

 

Hitta rätt muskler
Knip försiktigt ihop slutmuskeln runt ändtarmen. Fortsätt att knipa uppåt-framåt runt slidan och urinrörsmynningen. Sug in och lyft upp hela bäckenbotten. Det ska kännas som ett lyft underifrån, uppåt i riktning mot naveln. Gör denna rörelse med liten kraft och håll en kort stund. Knip och lyft i två sekunder och slappna av i två sekunder. Andas lugnt och känn med en hand på magen att bukmusklerna är avslappnade. Du kan även träna detta sittande och stående. När du behärskar dessa ”hitta-rätt-knip” går du vidare till styrkeknipen. 

Styrkeknip
Nu är det dags att lägga maximal kraft i knipet och hålla kvar det i 5–6 sekunder. Andas lugnt under hela knipet, knip 5–6 sekunder, släpp knipet successivt och vila lika länge. Sträva efter att kunna klara 10 knip i följd och varje gång med så stor kraft som du orkar utan att spänna bukmusklerna. Att spänna bukmusklerna ger ett onödigt tryck ned mot bäckenbotten. Gör 10 knip vid minst två tillfällen per dag, men gärna mer!

Uthållighetsträning
Utförs som styrkeknip men du försöker nu att hålla kontraktionen i 30–60 sekunder. Styrkan kommer efter en kort stund att ligga betydligt under max-knipet och det är också meningen. Avsluta varje styrkeknipsomgång med ett uthållighetsknip

Funktionsträning
Detta är den absolut viktigaste träningen. Det är nu dags att du blir medveten om vilka situationer som vanligtvis orsakar läckage och att du lär dig att medvetet och snabbt knipa med de muskler du tränat, just innan det förväntade läckaget. Exempel på sådana tillfällen är innan du hostar, nyser, lyfter tungt och under gymnastikpass.

 

 © Nikola (Nätverk Inkontinens Kommuner Landsting)

Kontakt:

BBStockholmFamilyKungsholmen

BB Stockholm Family Kungsholmen

Telefonnummer 08-12055500

BB Stockholm Family City

Telefonnummer 08-12055500