Planering inför graviditet

Planering inför graviditet

Förberedelser inför graviditet
När är det lättast att bli gravid? Vad ska tänka på om jag planerar en graviditet?

Vanligtvis är det 26-32 dagar mellan mens och oftast sker ägglossningen, ovulationen, cirka 14 dagar innan mensen startat. Ägget lever ca 1 dygn men spermierna kan leva upp till 5 dygn. Detta innebär att oskyddat samlag innan eller under ägglossning kan leda till graviditet.

Chansen att bli gravid vid oskyddat samlag vid ägglossning är ca 30-35% om kvinnan är under 25 år. Om ett par har försökt få barn i ett års tid (eller 6 månader om kvinnan är över 35 år),  är det lämpligt att söka hjälp via en gynekolog eller en fertilitetsklinik.

Planerar du att bli gravid?

  • Börja gärna med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.
  • Jod är nödvändigt för att producera hormonerna i sköldkörteln som reglerar ämnesomsättningen. Behovet av jod under graviditeten är 175 mikrogram/dag. Forskning visar att många gravida får i sig för lite jod varför det är viktigt att använda joderat salt.
  • Undvik alkohol, eftersom alkoholanvändning under tidig graviditet kan påverka fosterutvecklingen och längre fram att graviditetslängden blir kortare och att barnet får lägre födelsevikt.
  • Tänk på att gärna röra på dig minst 150 minuter/vecka, utspritt på minst tre tillfällen. Motion hjälper dig att må bättre och kan ibland förebygga och behandla vissa graviditetsbesvär.
  • Tänk igenom vad du exponeras för, till exempel läkemedel och kemikalier.

 

 

Läs mer här!