Du som fött med kejsarsnitt

Du som fött med kejsarsnitt

Här är en del praktisk information till dig som fött barn via kejsarsnitt.

Första dygnet efter operation

 • Trampa med kraftiga tag upp och ner med fötterna för att öka cirkulationen och förhindra blodpropp i benen. Det minskar även eventuell bensvullnad.
 • Det finns fördelar med tidig mobilisering och kortare promenader på rummet. Du mår mycket bättre och kommer igång fortare, så även din mage.
 • Var uppmärksam på din hållning. Försök att sträcka på dig.
 • Ta några djupa andetag, hosta och harkla upp eventuellt slem. Håll gärna en kudde över såret som stöd, även när du nyser eller skrattar.

Att ta sig i och ur sängen utan att anstränga operationsområdet

 1. Böj upp benen - ett i taget.
 2. Vänd över åt ena sidan.
 3. Sitt upp genom att trycka ifrån med armarna och samtidigt ta ner benen över sängkanten.
 4. För att komma ner i sängen gör man på samma sätt fast tvärtom

att-ta-sig-upp-kejsarsnitt

Tips på amningsställningar

 • Sittande – skydda operationssåret med en kudde
 • Sittande i omvänd position – lägg barnet på en kudde bredvid eller nära vänt mot dig och låt barnets fötter vila mot din rygg.
 • Amma även gärna på sida eller halvliggande.

Förband
Förbandet är semipermeabelt vilket innebär att det släpper igenom luft men hindrar bakterier. Förbandet skall sitta i 5 dygn efter operationen. Om förbandet blir genomfuktigt tar du bort det innan 5 dygn, gärna i samband med dusch. Under förbandet sitter det steristrip som kan sitta kvar i 14 dagar. Steristripen sätts av kosmetiska skäl då de avlastar sårkanterna i syfte att göra ärret så tunt som möjligt. Du tar själv bort dessa. Om kosmetiken är av särskild vikt för dig så skall du fortsätta att ta ha tejp över såret. Använd bred kirurgtape upp till 6 veckor efter operationen. Tejpen sätts längs med såret och skall bytas dagligen.

Smärtstillande
Efter kejsarsnitt behöver man vanligtvis smärtstillande (Alvedon, Brufen) under första veckan efter operationen.

Fysisk aktivitet efter hemgång
Efter en bukoperation är det bra att komma igång och röra på sig, det främjar läkningen av operationssåret och minskar risken för blodpropp och förstoppning. När du kommer hem kan du börja med korta promenader med barnvagnen som stöd och öka på allt eftersom orken kommer tillbaka. Du bör inte bära eller lyfta tungt på minst 4 veckor men du får alltid bära ditt barn. Efter de första 6-8 veckorna går det bra att börja med tyngre fysisk aktivitet men tänk på att börja på en lättare nivå och öka intensiteten efterhand. Bäckenbottenmuskulaturen påfrestas och försvagas under hela graviditeten och det är bra att påbörja knipövningar redan första veckan efter förlossning.

Avslag
Det är normalt att blöda upp till 6-8 veckor efter operationen. Blödningen är initialt mensliknande för att mot slutet endast vara som en bruntillblandad flytning. Under tiden du blöder avråder vi från bad, användning av tampong och samlag utan kondom. Vid eventuell feber, illaluktande avslag eller tecken på sårinfektion under första veckan efter operation vill vi att du hör av dig till förlossningsmottagningen på BB Stockholm. Om det gått längre tid än en vecka vill vi att du vänder dig till gynakuten.

Anledningar att söka hjälp efter ett kejsarsnitt
Om du upplever tilltagande smärta, avslaget/blödningen ökar eller luktar illa, du får feber eller såret blir rött, svullet, känns varmt eller varar kan det vara tecken på en infektion i livmodern eller i operationssåret. Kontakta då BB Stockholm (första veckan efter födseln) eller 1177 (efter första veckan).