Du som fött med kejsarsnitt

Du som fött med kejsarsnitt

Här är en del praktisk information till dig som fött barn via kejsarsnitt.

Avslag 

En vaginal blödning kommer från såret i livmodern där moderkakan suttit. Blödningen är initialt mensliknande för att mot slutet endast vara en brunaktig flytning. Det är normalt att ha avslag upp till 8 veckor. Den första tiden är det viktigt att vara noggrann med hygienen dvs byta binda och ducha ofta. Under tiden du blöder ska du inte bada, använda tampong eller ha oskyddat samlag pga infektionsrisk. Vid eventuell feber under första veckan efter operation vill vi att du hör av dig till förlossningsmottagningen på BB Stockholm. Om det gått längre tid än en vecka vill vi att du vänder dig till gynakuten.

Förband

Det stora förbandet släpper igenom luft men hindrar bakterier och skall sitta i fem dygn efter operationen. Om förbandet blir genomfuktigt tar du bort det innan fem dygn. När förbandet skall tas bort är det bra att göra det efter dusch. Under förbandet sitter det steristrip som avlastar sårkanterna. De skall sitta i 14 dagar. Det är ok om de trillar av innan dess, det behöver inte sättas på nya.

Om kosmetiken är av särskild vikt för dig så skall du fortsätta att ha kirurgtejp längst med såret efter steristripen är borttagna, använd bred kirurgtape minst 3 månader efter operationen. Kirurgtejpen sätts längs med såret och skall bytas efter varje dusch.

Smärtstillande 

Efter kejsarsnitt behöver man smärtstillande läkemedel regelbundet cirka 1 vecka (vissa patienter behöver längre) Innan hemgång får du recept på smärtlindring.

Information från sjukgymnasten till dig som fött med kejsarsnitt

Det är viktigt att du använder rätt teknik för att ta dig till och från liggande. Undvik gärna att sitta i djupa, låga möbler under läkningstiden, eftersom det är svårt att ta sig upp. Det är bra om du kan undvika att gå i trappor och branta backar. Efter 6-8 veckor, gå det  bra att börja med lättare gymnastik och långpromenader.

Operationen gör att du förlorar styrka i bukmusklerna eftersom du inte har kunnat använda dessa på vanligt sätt. Börja gärna träna de sneda och djupa bukmusklerna först. Det är normalt att det stramar och gör lite ont i såret upp till 10-12 veckor efter operationen. Tänk på att sträcka på dig. Känseln runt såret blir påverkad och du kan ha domningskänsla eller obehag vid beröring. Det normaliseras så småningom, men kan ta 6-12 månader.

Att tänka på efter kejsarsnitt:

 • Ta några djupa andetag, hosta och harkla upp slemmet. Håll gärna en kudde över såret som stöd, även när du nyser eller skrattar.
 • Trampa kraftiga tag upp och ner med fötterna för att öka cirkulationen och förhindra blodpropp i benen. Det minskar även eventuell bensvullnad.
 • Gå upp ur sängen så fort det är tillåtet och börja med kortare promenader på rummet. Du mår mycket bättre och kommer igång fortare, så även din ”mage”.
 • Var uppmärksam på din hållning. Försök att sträcka på dig!

Tips på amningsställningar efter kejsarsnitt:

 • Sittande – ha barnet vänt mot dig nära och lägg barnet på en kudde för att skydda operationssåret.
 • Sittande i omvänd position – lägg barnet på en kudde bredvid eller nära vänt mot dig och låt barnets fötter vila mot din rygg.
 • Amma även gärna i liggande på sida eller rygg.

Att ta sig i och ur sängen utan att anstränga operationsområdet:

 • Böj upp benen - ett i taget.
 • Vänd över åt ena sidan.
 • Sitt upp genom att trycka ifrån med armarna och samtidigt ta ner benen över sängkanten.
 • För att komma ner i sängen gör man på samma sätt fast tvärtom.

Hemgångsråd

 • Fortsätt använda genomgången uppstigningsteknik under läkningsperioden, dvs. 6 veckor.
 • Lyft eller bär inte tungt, förutom barnet.
 • Stöd med händerna över såret vid till exempel hostning eller nysning.
 • Promenera gärna, men undvik trappor och branta backar om möjligt.